Mietteitä millaista autokulttuuria haluisin…

Kun olin töissä Saksassa sellaisen 6kk tässä yhteenväliin, mieleeni jäi se, että siellä vetoketjuperiaate autoilleesa oli autoilijoiden kunnia-asia: Eli jos on ruuhkaa, niin sivuteiltä tulevia päästetään yksi auto eteen, ja seuraava tekee samoin jne. Nopeuttaa huomattavasti kaikkien matkaaikaa, ja ei hidasta periaatteessa yhtään ruuhkaisempaa tietä ajavia. Tuo oli sellainen joka jäi mieleen ja jota haluisin nähdä Suomessakin.

Toinen ajatus mikä tässä tullut on että moottoritien varsille teitten yhteisiä isoja suunnanvaihto/p-paikka paikkoja joissa voisi viivähtää kuin nykyisillä P-paikoilla. Se että haluisi muuttaa suuntaansa syystä X on nyt mahdotonta, jos et ramppia ulos löydä äkkiä. Se aiheuttaa mielestäni sen, että sit posotetaan 130km/h lasissa etsiskellen seuraavaa ulosmeno ramppia.

Tuo voisi olla toteutettu vaikka niin, että olisi moottoritien kaistojen väliselle alueelle vaikka 3km välein sellainen alue, jonne voisi ajaa ’väärää’ ja oikeaa suuntaa, pituutta tuolla sais olla ainakin 250m ja tuo olisi siis menosuuntien yhteinen alue, jossa voisi jatkaa matkaa samaan suuntaan, tai sitten vaihtaa suuntaansa.

Tuo olisi aikasmoinen remppa, mutta uskoisin, että autokansa ottaisi hyvin mielellään käyttöön. Väärästä suunnasta tulijoille olisi peltipoliisi rapsauttamassa sakkoa.

Sisään ja ulos olisi omat rampit per suunta. Tiedän: Tuo maksaisi aikas paljon, mutta olisi aikas pirun hyvä turvallisuutta ajatellen. On sitä rahaa hyvin paljon paljon turhempaankin hassattu, reilulla kädellä.

–lja

Vastaa